Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;

Θέλω σήμερα να μιλήσουμε για την ψυχοθεραπεία. Όχι, δεν είναι πρόθεσή μου να αναλύσω σχολές και προσεγγίσεις. Google it. Άλλωστε πιστεύω ότι η θεωρητική προσέγγιση ελάχιστη βοήθεια μπορεί να προσφέρει και μικρό όφελος έχει στην ουσία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Σκοπός μου με αυτό το άρθρο είναι κυρίως να μιλήσω για το πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία και τι μπορεί να περιμένει κάποιος που θα ήθελε να μπει σε αυτήν την καθαρά δυναμική διαδικασία.

Καταρχάς, όταν ένα άτομο σκεφτεί ότι ίσως θα πρέπει να δει κάποιον ειδικό αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη προβληματιστεί. Δηλαδή έχει εντοπίσει ότι στη ζωή του κάτι δεν πάει καλά, έχει παρατηρήσει ότι λειτουργεί με συμπεριφορές που έχουν ένα μοτίβο, που επαναλαμβάνονται συνεχώς με τα ίδια αποτελέσματα.

Προφανώς αυτά τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να το κουράζουν και ενδεχομένως να είναι πια στο σημείο εκείνο που έχει απελπιστεί και νιώθει έντονη την ανάγκη να αλλάξει.




Σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να διαβούν το κατώφλι του ψυχοθεραπευτή αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αντιμετωπίσεις τους δαίμονές σου. Δεν είναι απλή διαδικασία να μάθεις τον εαυτό σου.

Θέλει μεγάλα κότσια, υπομονή και επιμονή. Χρειάζεται ψυχικό σθένος για να αποφασίσεις ότι θέλεις να προσπαθήσεις να αλλάξεις τον εαυτό σου.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένει κάποιος όταν κάτσει στο ντιβάνι του θεραπευτή.

Καταρχάς, μην περιμένεις θαύματα. Από τη στιγμή που διάλεξες το κόκκινο χάπι (βλέπε Matrix) ξέρεις ότι έχεις μπροστά σου αγώνα. Αλλιώς ας έπαιρνες το μπλε και ας συνέχιζες την Matrix ζωή σου.

Η αλλαγή που προσδοκάς δε θα έρθει στην πρώτη συνεδρία. Για την ακρίβεια, μπορεί να απέχει αρκετά από αυτήν.

Βγαίνοντας, όμως, από το γραφείου του θεραπευτή σου θα νιώσεις οπωσδήποτε ξαλαφρωμένος. Κάποιος σε άκουσε με κατανόηση, σε αποδέχτηκε για αυτό που είσαι, δε σε έκρινε. Αυτό από μόνο του είναι απελευθερωτικό αφού ζούμε σε ένα άκρως ενοχικό περιβάλλον που όλες μας οι επιθυμίες κρίνονται και ακυρώνονται συνεχώς.

Επίσης, εκεί δε χρειάζεται να αποδείξεις την αξία σου. Ο θεραπευτής σου σε αντιμετωπίζει ως όν με αξία απλά επειδή υπάρχεις. Είσαι μοναδικός και ξεχωριστός. Αξίζεις γι’ αυτό που είσαι. Αξίζεις επειδή είσαι.
Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα μάθεις στην θεραπεία σου. Και από τα πιο σημαντικά.



Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται να υπάρχει μια χημεία με τον θεραπευτή. Είναι αυτή η παράξενη αίσθηση που έχουμε ότι με κάποιους ανθρώπους ταιριάζουμε καλύτερα από ότι με κάποιους άλλους.

Αυτό θα μας βοηθήσει να εμπιστευτούμε και να ανοιχτούμε ευκολότερα, κάτι που επιταχύνει την θεραπευτική διαδικασία.

Η δουλειά του θεραπευτή σε αυτή τη φάση είναι να δημιουργήσει το ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο ο θεραπευόμενος θα νιώσει ασφαλής ώστε να μιλήσει για τις πιο μύχιες σκέψεις του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει όλη η δουλειά.

Η βάση της θεραπείας είναι να εντοπίσουμε τις προβληματικές μας περιοχές, να ξαναβιώσουμε τα τραύματά μας (τα παιδικά μας, αλλά όχι μόνο), να τα θρηνήσουμε με τον τρόπο που δεν το κάναμε όταν αυτά συνέβησαν και να προχωρήσουμε απελευθερωμένοι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο θεραπευόμενος θα εντοπίσει το μοτίβο των συμπεριφορών του. Η στιγμή μιας τέτοιας συνειδητοποίησης είναι μια μαγική στιγμή. Είναι η αρχή της αλλαγής μας.
Από τα πιο σημαντικά σημεία της θεραπείας είναι ότι μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά αν σας ρωτήσω τώρα τι νιώθετε, οι 8 στους 10 θα μου πείτε «καλά».

Το καλά δεν είναι συναίσθημα. Η χαρά, η λύπη, η στεναχώρια, ο θυμός, η απελπισία, η ευτυχία, η εμμονή, η αγάπη, το μίσος, αυτά είναι συναισθήματα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε πώς νιώθουμε και αυτό είναι καθοριστικό για τις ζωές μας αφού μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα, μπορούμε και να τα ελέγξουμε. Άρα να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Επίσης, η σχέση που θα δημιουργηθεί μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Πρόκειται για την σχέση που θα αποτελέσει το νέο καλούπι πάνω στο οποίο θα φτιάξουμε τις νέες μας σχέσεις.

Πρόκειται για το σωστό καλούπι, που είναι φτιαγμένο μόνο για μας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πραγματικού μας εαυτού. Η σχέση με τον θεραπευτή μας μαθαίνει πώς είναι να σχετιζόμαστε σωστά: να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε, να θαυμάζουμε, να διαφωνούμε, να στηριζόμαστε, να δυναμώνουμε, να αντέχουμε, να αποδεχόμαστε, να συγχωρούμε, να δεσμευόμαστε.
Ο θεραπευτής μας είναι πάντα εκεί για εμάς, μας εμπιστεύεται αλλά ταυτόχρονα μας θέτει τα όρια. Είναι η σχέση που θα έπρεπε να είχαμε μάθει από την οικογένειά μας αλλά δεν έγινε έτσι αφού οι γονείς μας ήταν και αυτοί ατελή όντα με τα δικά τους προβλήματα και ελλείμματα.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ ξεκινούν την θεραπευτική διαδικασία, σταματούν σχετικά νωρίς, συνήθως στις αρχικές συνεδρίες. Αν σας συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα με την δέσμευσή σας απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεστε. Μην ανησυχείτε, όταν νιώσετε ότι αυτό σας έχει κουράσει τότε θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε.

Θα ολοκληρώσω το κείμενο με μια φράση που για μένα είναι η απάντηση σε όσους με ρωτούν γιατί να κάνουν ψυχοθεραπεία. Ανήκει στον Carl Jung: «Έως ότου κάνεις το υποσυνείδητο συνείδηση, αυτό θα καθορίζει τη ζωή σου κι εσύ θα το ονομάζεις μοίρα».

Εσύ ποιος θες να καθορίζει τη ζωή σου;

Πηγή: http://www.mindthetrap.gr/life_goes_on/item118/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF_%CE%BD%CE%B1_%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%89_%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου